اصول و شرایط جسمانی در زمان مطالعه برای مدرسه و کنکور
به این گزارشها و پرسشهایی که دانشآموزان و کنکوریها درباره شرایط و وضعیت مطالعه خود مطرح میکنند، نگاهی داشته باشیم:
– آیا رنگ خودکار و مداد روی خستگی چشم تأثیر دارد؟
– آیا کاغذهای کاهی و رنگی روی خستگی چشم مؤثر است؟ و اینکه آیا بهتر نیست از کاغذهای با زمینه سفید استفاده کنیم؟
– من جایی خوانده بودم که فاصله چشم تا کتاب مهم است و نباید زیاد دور یا زیاد نزدیک باشد. آیا واقعاً فاصله چشم تا کتاب اهمیت دارد؟ اگر بله، این فاصله چطور تعیین میشود و چقدر باید باشد؟
– بهترین فاصله چشم تا مانیتور برای خواندن PDFهای مرتبط با درس و کنکور چقدر است؟ برای تماشای فیلمهای آموزشی، آیا فاصله دیگری را باید رعایت کنیم؟
– آیا این درست است که نگاه کردن به صفحات نورانی مثل گوشی موبایل و کامپیوتر باعث خستگی چشم میشود؟ اگر اینطور است، چطور میتوانم خستگی چشم را کاهش دهم؟
– نور آبی که از صفحات نمایش، تابش میشود به چه معناست؟ آیا روی خستگی چشم اثری دارد یا خیر؟ اگر بله، راه کاهش آن چیست؟
– وقتی درس میخوانم، پشت چشمانم درد میگیرد. به چشمپزشکی مراجعه کردهام، چشمانم ضعیف نیست (یا از عینک استفاده میکنم) اما خیلی زود به زود، احساس درد میکنم و برای همین نمیتوانم مدتزمان طولانی درس بخوانم.
– وقتی درس میخوانم، سردردهایی دارم که فکر میکنم مربوط به مطالعه است؛ چون وقتی درس نمیخوانم، مشکلی ندارم ولی تا کتاب را باز میکنم، سردردهایم شروع میشود. به چشمپزشکی مراجعه کردهام و مشکل ضعف بینایی ندارم (یا از عینک استفاده میکنم).
– چه کار کنم که خستگی و خُشکی چشمانم کمتر شود؟
– وقتی پشت میز مشغول مطالعه هستم، با وجود اینکه شب قبل به اندازه کافی خوابیدهام و کسری خواب ندارم اما باز هم خمیازه میکشم و حس خوابآلودگی به سراغم میآید.
– وقتی پشت میز مطالعه میروم، احساس گرسنگی به من دست میدهد و دائماً میخواهم مشغول خوردن باشم. قبلاً اینطوری نبودم اما مدتی است که میز مطالعه، برای من حکم میز غذاخوری پیدا کرده و فقط مشغول خوردن هستم. اینطوری بگویم که اگر نخورم انگاری هیچ چیزی را یاد نمیگیرم.
– وقتی مدتزمانی را درس میخوانم، گردن درد میگیرم و جوری خشک میشود که تکان دادنش هم دردناک است.
– وقتی از پشت میز مطالعه بلند میشوم، احساس درد در ناحیه کتف و کمرم دارم. این دردها طوری هست که وقتی میخواهم برای بخش بعدی برنامهام پشت میز بیایم، حس بدی پیدا میکنم و میترسم که باز هم دردم بیشتر شود.
– موقع نوشتن یک نکته یا حل مسئله در درسهای ریاضی، فیزیک و شیمی، مچ دستم به شدت درد میگیرد و اذیتم میکند. نوشتن برایم سخت شده و تستهای مسئلهای در سه درسی که گفتم را کمتر میزنم و همین باعث افتم در این درسها شده است.
– من فکر میکنم مدتزمان هدر رفتهام موقع مطالعه زیاد است؛ چون دردهایی که در ناحیه زانو و کف پایم دارم، مرا بیقرار میکند و دلم میخواهد از پشت میز بلند شوم.
– موقع مطالعه خیلی احساس بیقراری میکنم و همش در حال اینطور و آنور رفتن هستم. چطور از این مشکل رها شوم؟
– میخواهم مدتزمان درس خواندنم طولانیتر شود و ساعت مطالعهام بالا برود. باید چه آمادگیهای جسمی را به دست آورم که بتوانم به این هدف برسم و کمتر احساس خستگی کنم.
«بهداشت مطالعه»، عبارتی کمتر شناخته شده برای دانشآموزان و کنکوریهاست. فکرش را کنید که از کلاس اول ابتدایی تا به امروز مشغول درس خواندن و مطالعه هستیم؛ اما کمتر درگیر این شدهایم که محیط مطالعه و وضعیت جسمی در هنگام درس خواندن را در بهینهترین وضعیت خود قرار دهیم.
درس خواندن برای اکثر دانشآموزان و کنکوریها از طراحی برنامه شروع میشود؛ در حالی که، بررسی محیط درس خواندن و جزییات جسمانی مرتبط با آن، آغاز کار یک دانشآموز یا داوطلب کنکور است. در این دوره، قوانین و استانداردهای مرتبط با محیط مطالعه و وضعیت بدنی مؤثر بر آن را تشریح میکنیم؛ اما قبل از ورود به مباحث این دوره، توضیح یک نکته ضروری است:
برخی از استانداردها و قوانین مربوط به «بهداشت مطالعه» برای درسهای مدرسه و کنکور، نیاز به در اختیار داشتن وسایلی دارد که مستلزم هزینه است و شاید تعدادی از ما فعلاً در شرایطی نباشیم که این هزینهها را متقبل شویم؛ اما این موضوع به هیچوجه نباید باعث بیتفاوتی ما نسبت به بهداشت مطالعه شود.
به عبارت دیگر، هر کجا صحبت از وسایل شد، اگر توان تهیه آن را داریم که تدارک خواهیم دید و اگر توانش را نداشتیم به فکر وسایل جایگزین یا ایدههای دیگر خواهیم بود و اگر این مورد هم میسر نبود، آن یک فاکتور را رعایت نمیکنیم ولی بقیه مواردی که در توانمان هست را به کار میبندیم.
در واقع نگاه صفر و صدی نداشته باشید و با خود نگویید: «چون فلان قاعده بهداشت مطالعه را نتوانستم رعایت کنم، پس سایر موارد را هم رعایت نمیکنم». به جای این دیدگاه، بدین صورت به ماجرا فکر کنید که مثلاً اگر ۱۰ عامل در بهداشت مطالعه معرفی میشود و من فقط میتوانم ۶ موردش را اجرا کنم، پس همان ۶ عنوان را عملی خواهم کرد و هرگز نمیگویم که چون ۴ تای دیگر را نمیتوانم به کار بگیرم پس آن ۶ تا هم نیازی نیست. هرچقدر از این عوامل را بتوانیم اجرا کنیم، به اندازه خودش کارا و ارزشمند است و در نهایت، ضمن سلامت جسم و روان ما به مدتزمان درس خواندن میافزاید.
البته این را هم بگویم که اکثر توضیحات مرتبط با «بهداشت مطالعه» نیازی به ابزار خاصی ندارد و کاملاً در دسترس و قابل اجراست.
خواهش دیگری که دارم، دوری از احساس گناه است چرا که معمولاً وقتی یکی دو مورد را فراموش میکنیم که اجرا نماییم یا بعضی از روزها، آنها را کنار میگذاریم، دچار احساس گناه شده و به هم میریزیم. هدف از توصیههای موجود در جعبههای زیر، بهبود عملکرد شماست و خواهش میکنم به دور از بازیهای مغز حیوانی که سعی میکند از آب گلآلود، ماهی گرفته و بازی را به کام خودش تمام کند، موارد گفته شده در جعبههای زیر را بخوانید و به آرامی اجرایش کنید و به خودتان فرصت بدهید که بارها و بارها فراموش کنید یا برخی از روزها اجرا نکنید زیرا شما سالهاست که بدون آگاهی از توصیههای بهداشت مطالعه، مشغول درس خواندن بودهاید و کمی زمان میبرد که نرم نرم بتوانید به روال اجرای این پیشنهادها دست یابید. این زمان را به خودتان بدهید و آرام آرام شرایط بهبود یافته را ایجاد کنید.
خود من هم در برخی از این توصیهها، ضعیف هستم و همچنان در حال بهبود خودم میباشم که بتوانم آنها را نیز به اجرا در آورم. مهم این است که آگاه باشیم و کم کم با فراهم کردن زمینههای فکری، جسمی و محیطی، زمینه را برای ارتقای خود به وجود بیاوریم. بسیار به خودم زمان دادهام که تعداد زیادی از این روتینهای مطالعاتی را در خودم ایجاد کنم و باز هم زمان خواهم داد که آنهایی که اجرا نکردهام را به نرمی، جزئی از روند زندگیام نمایم.
مهم این است که گوشه ذهنم هستند و میدانم باید فضا را برای اجرایی شدنش فراهم کنم و در آن جهت حرکت میکنم. امیدوارم نگاه شما نیز به خودتان اینطور باشد که هر بار به فکر ارتقای خویش بدون احساس گناه یا تفکرهای صفر و صدی باشید.
با این مقدمه، همهچیز آماده است که وارد جزییات این دوره شویم
مطالب این دوره بر مبنای برداشتهای شخصی من از مطالعات و تجاربی هست که داشتهام. در واقع، مدل فکری خود را با شما به اشتراک میگذارم و امیدوارم برای شما مفید واقع شود.
پیش نیازها: این دوره نیاز به پیش نیاز ندارد
در ادامه با کلیک روی هر عنوان فصلها میتوانید مطالب آن را مطالعه نمایید.
اقداماتی که باعث کاهش یا از بین رفتن سردردها میشود متن
سردردها یکی از عوامل بیمیلی به مطالعه و ناقص گذاشتن اجرای برنامه درسی و کنکور است. سردردها را به دو دسته میتوان تقسیم کرد: الف) سردردهای مرتبط با بیماریهای خاص مثل میگرن که نیاز به درمان دارویی زیر نظر پزشک متخصص دارد که ایشان بر اساس نتایج آزمایشها و معاینات، به تجویز دارو اقدام میکند، ب) سردردهای مرتبط با سبک زندگی و رفتارهای نادرستی که انجام میدهیم. اگر تغییراتی در مجموعه رفتارهای خود ایجاد کنیم، این نوع از سردردها رفع میشوند.
در ادامه، نکاتی نوشته شده که با رعایت آنها میتوانید سردردهای نوع (ب) را کاهش داده و در اکثر موارد، آنها را از بین ببرید و به همان نسبت، به ساعت مطالعه خود بیفزایید و برنامه پر بارتری را اجرا کنید و در وسط روز به دلیل سردرد، از پشت میز مطالعه، با بیحوصلگی و حس خوابآلودگی، بلند نشوید.
- با ارائه پاسخ مناسب در جهت حل و فصل استرسها و عوامل تنشزا، باعث کاهش سردرد نواحی پشت سر خود شوید.
- با مراقبت از پیشانی و گونهها در برابر باد طبیعی یا باد کولر و پنکه (به خصوص بعد از اینکه از حمام آمدهاید یا صورت خود را شستهاید)، سردردهای سینوسی را تجربه نخواهید کرد.
- اگر ۱۸ سال یا بیشتر از آن، سن دارید، حداقل ۷ ساعت خواب پشت سر هم در هر ۲۴ ساعت نیاز دارید تا چرخه خوابتان تکمیل شود و بابت کمخوابی یا کسری خواب، دچار سردرد در ناحیه پیشانی نشوید. همچنین اگر دانشآموزی در بازه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال است، مقدار خواب پشت سر هم او به طور میانگین، ۹ ساعت است و دانش آموزان رده سنی ۶ تا ۱۲ سال، به طور متوسط به ۱۰ و نیم ساعت، خواب پشت سر هم نیاز دارند. دقت داشته باشید که ما نمیتوانیم برای همه روزهای سال انتظار داشته باشیم که مدتزمان متوسط خواب را رعایت کنید. به طور مثال ممکن است، شبی را دچار بیخوابی شوید یا به دلایل دیگر، شبی را کمتر بخوابید. اینکه مثلاً بیست یا سی شب به طور پراکنده در طول یک سال، کمتر از مدتزمانهای گفته شده بخوابید، ایرادی ندارد و کاملاً قابل درک است و برای همه ما پیش میآید اما سعی کنید که برای اکثر روزهای سال، به اندازه گفته شده متناسب با بازه سنی خود، بخوابید.
- با مراقبت از چشمها و همچنین استفاده از عینک در صورت تشخیص چشمپزشک، از سردردهای مرتبط با چشم، جلوگیری نمایید.
- با کم شدن نور پسزمینه گوشی موبایل، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر و تلویزیون، سردرد تنشی که گویی دور تا دور سرتان را فشار میدهد، کاهش خواهد یافت. توجه کنید که منظور از کم کردن، این نیست که صفحه نورانی، تاریک شود؛ زیرا در آن صورت نیز به چشم فشار خواهد آمد. مقصود از کم کردن نور پسزمینه، این است که بدون احساس فشار در چشمها، کمترین میزان نور را از صفحه نمایش دریافت کنیم؛ به عبارت دیگر، نور صفحه نمایش را تا جایی که به چشمها فشار نیاید و صفحه نیز تاریک نشده باشد، کاهش دهید.
- بیشتر از ۶۰ درصد بدن انسان را آب تشکیل داده است؛ بنابراین در مدتزمان بیداری، به اندازه کافی از انواع نوشیدنیها بنوشید تا آب بدنتان تأمین شود و سردردهای بالای سر را نداشته باشید.
- با دوری از رژیمهای سنگین غیرعلمی و با تأمین کالری مورد نیاز بدنتان از سردردهای ناشی از گرسنگی در امان بمانید.
- همیشه قبل از آنکه احساس گرسنگی کنید، مقداری میان وعده سبک مثل میوه، میل نمایید؛ زیرا با رسیدن به مرز گرسنگی، سردردهای مرتبط با آن آغاز خواهد شد.
- با رعایت اعتدال در مصرف مواد خوراکی و نوشیدنیهای کافئین دار مانند چای، قهوه، کاکائو، نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابه، آدامس و… باعث کاهش سردردهای مرتبط با تنگ شدن عروق مغزی، شوید.
- اگر فشارخون بالا دارید، لطفاً توصیههای پزشک خود را برای تنظیم آن، رعایت کنید تا سردردهای مرتبط با فشارخون را نگیرید.
- فعالیتهای خیلی سنگین که متناسب با توان بدنیتان نیست را یا کنار بگذارید یا به کمک دیگران انجام دهید تا بدین وسیله از سردردهای ناشی از فعالیت سنگین، جلوگیری نمایید.
- برای خانمها: زیر نظر پزشک زنان و توصیههای مرتبط با بهداشت و مراقبت در چرخههای هورمونی و طبیعی بدنتان، میتوانید سردردهای هورمونی را تا حد قابلتوجهی کاهش دهید.
اقداماتی که باعث کاهش خستگی، خشکی، فشار به چشمها میشود متن
چشمها، کاملاً درگیر فرایند درس خواندن و مطالعه میشوند و در نتیجه بیشتر از سایر اعضای بدن، نیاز به مراقبت و محافظت دارند و اگر این اتفاق روی ندهد، آنگاه متأسفانه ضعیف شدن، خستگی، خشکی، فشار و درد را احساس خواهید کرد. فهرست زیر، اقدامات ساده ولی مؤثری را معرفی میکند که ضمن کمک به تقویت چشم و ماهیچههای مرتبط با آن، از خستگی، خشکی و فشار به چشم نیز جلوگیری خواهد نمود. این راهکارها عبارت است از:
- شستن چشمها برای چندین بار در مدتزمان بیداری با آب ولرم رو به خنک، یکی از راهکارهایی است که باعث مرطوب ماندن چشمها میشود.
- در صورت نیاز به عینک، حتماً از آن استفاده کنید و بیتفاوت نباشید. تعدادی از دانش آموزان و کنکوریها، با وجود اینکه زیر نظر چشمپزشک، موظف به استفاده از عینک هستند؛ اما به دلایلی مثل زیبایی یا عادت نداشتن و… از آن استفاده نمیکنند و ضمن زودتر خسته شدن چشمها، باعث سردردهای مرتبط با چشم هم میشوند که در نهایت به فرار از میز مطالعه و کاهش ساعت درس خواندن منجر میشود. لطفاً در صورت نیاز به عینک، زیر نظر چشمپزشک، از عینک مناسب استفاده نمایید تا از این طریق به مراقبت از چشمها، کاهش خستگی و افزایش مدتزمان اجرای برنامه، دست یابیم.
- اگر احساس سوزش و خشکی در درون چشم دارید، حتماً زیر نظر چشمپزشک و با نسخه ایشان، از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید (دقت جدی: بدون نظر و نسخه چشمپزشک به هیچ وجه استفاده نشود).
- فاصله بهینه چشمها تا صفحه کتاب یا جزوه برای آنکه کمترین فشار و احساس خستگی در چشم ایجاد شود را Harmon Distance مینامند. برای رعایت این فاصله یک قاعده ساده وجود دارد: آرنج یکی از دستهای خود را روی میز قرار دهید و سپس دست خود را مشت کنید و زیر چانه بگذارید. این فاصله چشمان شما تا کتاب باید باشد که بهینهترین فاصله است. البته، مشکلات بینایی و افزایش سن میتواند روی این فاصله، تأثیر داشته باشد؛ اما این نقطه شروع خوب برای یافتن فاصله بهینه است. دقت داشته باشید که فاصله چشمها تا صفحه نمایش کامپیوتر و لپتاپ نیز بسته به سایز نمایشگر متغییر است و بین ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر میباشد (تصویر این فاصلهها در جعبه مربوط به بهداشت گردن، همراه با توضیحات مربوط به گردن، ارائه خواهد شد).
- روی شکم خوابیدن و درس خواندن باعث فشار به چشمها میشود زیرا فاصله چشم تا کتاب خیلی کم است و از سوی دیگر، سایه سر روی کتاب افتاده و وضعیت نوررسانی را با مانع مواجه میکند. به همین جهت، لطفا دراز کش و روی شکم درس نخوانید.
- خوابیدن به پهلوی چپ و راست و درس خواندن، به دلیل حالت چشمها و زاویهای که با صفحه کتاب میسازد، باعث فشار به حرکت چشمها و خستگی سریع آنان میشود.
- خوابیدن عادی به نحوی که سر به سمت سقف باشد و کتاب را روی دست و بالای سر گرفتن، نوررسانی به صفحه کتاب را مختل میکند و از این رو، توصیه میشود که موقع مطالعه، در این حالت درس نخوانید.
- بعضیها این ذهنیت را دارند که مستقیم و غیرمستقیم، از قدرت چشمهای خود در خواندن متنهای ریز مطمئن شوند و برای همین فونت متنهای نوشتاری در گوشی، تبلت، لپتاپ و کامپیوتر را ریز انتخاب میکنند. کار کردن با فونتهای ریز، باعث فشار آمدن به چشم و زودتر خسته شدن آن میشود. با انتخاب فونتهای مناسب برای کار با وسایل الکترونیکی خویش، باعث کمتر فشار آمدن به چشمها و کاهش خستگی آنها شوید. خود من وقتی وارد سایتی میشوم، با نگه داشتن همزمان دکمههای ctrl و +، سایز صفحه را بزرگ میکنم تا فونتهای آن صفحه به اندازهای باشد که فشاری به چشمهایم برای خواندن مطالب وارد نشود (نکته: نگه داشتن همزمان ctrl و -، صفحه را کوچک میکند).
- موقع تماشای فیلمهای آموزشی چه به صورت آنلاین و چه آفلاین، لطفاً اندازه پخشکننده را در بزرگترین سایز خودش قرار دهید زیرا در این صورت، وضوح مطالب نمایش داده شده بالاتر میرود و فشار کمتری به چشمها وارد میشود.
- موقع کار کردن با گوشی، تبلت، لپتاپ و کامپیوتر، سعی کنید پسزمینه و رنگ فونت، بیشترین تضاد را با هم داشته باشند؛ مثلاً اگر پسزمینه سفید است، رنگ فونت مشکی باشد. هر چه تضاد بین فونت نوشتهها و رنگ پسزمینه بیشتر باشد، فشار کمتری به چشم میآید و خستگی آن کاهش مییابد.
- برای برخی از درسها یا در مبحثی خاص، اگر نیاز به دانلود یا تماشای آنلاین فیلم آموزشی دارید، لطفاً سعی کنید آن فیلم را با کیفیت بالا دانلود یا تماشا نمایید (به خصوص برای فیلمهایی که معلم محترم با ماژیک، چیزی را روی تخته مینویسد). متوجه هستم که به لحاظ هزینه، ممکن است مقدار اینترنت بیشتری مصرف شود یا با توجه به سرعت اینترنت، بایستی از قبل، آن فیلم را برای دانلود یا تماشای آنلاین، تدارک ببینید؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید که تماشای فیلم با کیفیت پایین از نظر وضوح، باعث فشار به چشمها خواهد شد و کار را به جایی میرساند که احساس بیقراری کنید و از پشت میز بلند شوید.
- کم کردن نور صفحههای نورانی مثل نور تلویزیون، کامپیوتر، لپتاپ، تبلت و گوشی موبایل باعث مراقبت از چشمها میشود. دقت کنید که منظور از کم کردن نور صفحات نورانی به این معنا نیست که آنها را به حدی کاهش دهیم که خودش باعث فشار و درد در چشمها شود؛ بلکه قرار است میزان این کاهش دادن تا جایی باشد که بدون فشار به چشمها، کمترین نور از آنها منتشر شود.
- فعال کردن خاصیت حذف نور آبی در گوشی، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر و تلویزیون برای جلوگیری از خشکی چشم و کاهش خستگی چشم و بهبود وضعیت خواب، بسیار مؤثر است. در ضمن اگر این خاصیت در وسیله الکترونیکی شما وجود ندارد میتوانید از نرمافزارهای رایگان و کارآمدی مثل f.lux برای کاهش نور آبی کمک بگیرید.
- صفحات مات برای مانیتور لپتاپ و کامپیوتر، بهترین انتخاب است؛ زیرا نورهای رسیده به سطح آن، پخش نمیشوند و باعث دید بهتر خواهند شد. همه اینها به معنای کمتر فشار آمدن به چشمها و کاهش خستگی آن است.
- ارتفاع لامپهای اتاق و منزلتان را طوری تنظیم کنید که موقع کار با گوشی، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر و تلویزیون، لامپ روشن در صفحه نیفتد زیرا در صورت رخ دادن این اتفاق، خستگی چشم افزایش مییابد و فشار بیشتری به چشمها خواهد آمد.
- سعی کنید که ساعتهای نزدیک به زمان خوابیدن خود را به تماشا کردن صفحات نورانی اختصاص ندهید تا باعث به هم ریختگی خواب نشود و استراحت چشمها فراهم گردد.
- نور اتاق دو رنگ باشد. در جعبهای با عنوان «رعایت تعادل نور و دما در اتاق مطالعه برای افزایش مدتزمان پشت میز نشستن» در مطلب «مدیریت زمان» به طور کامل در خصوص لامپ و نور اتاق صحبت کردهام. لطفاً از منوی بالای سایت در بخش توسعه فردی، روی مطلب «مدیریت زمان» کلیک کرده و جعبه «رعایت تعادل نور و دما در اتاق مطالعه برای افزایش مدتزمان پشت میز نشستن» را مطالعه نمایید.
- لامپهای رنگی مثل بنفش، آبی، قرمز و… که برای تزئین در منازل استفاده میشود هرگز برای مطالعه مناسب نیست و موجب خستگی و فشار به چشمها میشود.
- نور طبیعی نیز انتخاب خوبی برای مطالعه در طول روز است. سعی کنید در صورت وجود پنجره در اتاقتان، از این نور هم در طول روز کمک بگیرید.
- استفاده از چراغ مطالعه ممنوع است زیرا به مرور زمان باعث خستگی و فشار زیاد به چشم میشود. حتماً از لامپهای سقفی و معمولی استفاده کنید و سراغ چراغ مطالعه نروید.
- بهترین رنگ خودکار برای جزوهنویسی، رنگ آبی است که آرامش بیشتری برای چشمها میآورد. خودکارهای قرمز، بنفش و رنگهای این چنینی باعث خستگی سریع چشم میشوند و لطفاً استفاده از آنها را به حداقل برسانید.
- کاغذهای کاهی و سایر کاغذهای رنگی به دلیل رنگ زمینهای که دارند برای نوشتن طولانیمدت مناسب نیستند و سعی کنید از کاغذهای سفید برای نوشتن استفاده کنید.
- خوابیدن به اندازه کافی (زمانهای آن را بسته به سنتان در جعبه قبلی توضیح دادم) به چشمها کمک میکند که خود را بازسازی کنند و آماده کار برای روز بعدی شوند.
- راه رفتن و دراز کشیدن هنگام مطالعه باعث کم و زیاد شدن فاصله چشمها تا کتاب میشود و به هیچ وجه توصیه نمیشود. بهترین وضعیت برای چشمها، نشستن پشت میز مطالعه است.
- انجام تمرینهای تقویت چشم در زمان استراحت بین درسها به شما کمک میکند که ضمن تقویت ماهیچههای مرتبط با چشم و جلوگیری از خشکی و تنبلی چشم، تیزبینی و سرعت عمل در خواندن مطالب را نیز برای شما به ارمغان میآورد. این تمرینها را میتوانید در فیلم زیر مشاهده کنید و پس از یادگیری، آنها را در بعضی از زمانهای استراحت خود، اجرا کنید. دقت داشته باشید که موقع اجرای این تمرینها، نور لامپ در مسیر حرکت چشمهایتان نباشد زیرا آزار دهنده خواهد شد. خود من رو به دیواری که هیچ لامپی بر آن نصب نشده، مینشینم و این تمرینها را انجام میدهم.
اقداماتی که درباره سلامت گوش نیاز به توجه دارد متن
در چارچوب بهداشت مطالعه، دو سؤال و یک توصیه مهم درباره گوش وجود دارد که در این جعبه، به آن پاسخ خواهیم داد:
- هنگام درس خواندن، موسیقی گوش دهیم یا نه؟ پاسخ جالبی برای این سؤال وجود دارد که توجه شما را به آن جلب میکنم:
یک صفحه شبیه به شطرنج را در مغزتان تصور کنید که این صفحه فرضی، ۱۲۶ خانه دارد و هر بار، هر یک از این خانهها، با اطلاعات و اتفاقات مختلف، پُر و خالی میشود؛ ولی هرگز نمیتواند خالی بماند به طوری که حتی اگر هیچ اتفاقی هم رخ ندهد، خود مغز به کمک خاطرات گذشته یا رؤیاهای آینده، ماجراهایی را برای پُر کردن خانههای خالی، ترتیب میدهد.
وقتی مشغول درس خواندن میشویم، ۸۰ خانه از این ۱۲۶ خانه، درگیر فرایند درسی ما میشود (البته این برای وقتی است که جزوه یا کتابی را میخوانیم ولی اگر مثلاً فیلم آموزشی تماشا کنیم آنگاه کمی بیشتر از ۸۰ خانه پر خواهند شد ولی خب نمیتوانیم که تمام برنامه را فقط با فیلم آموزشی پر کنیم و برنامه کنکوری، بخشهای مختلفی دارد. با این توضیح در یک تخمین کلی، همان ۸۰ خانه خالی را در نظر بگیرید) ولی همچنان ۴۶ خانه خالی است و طبق توضیحِ پاراگراف قبلی، مغز به دنبال پُر کردن آن ۴۶ خانه خواهد رفت. اکنون تصورش را کنید که در یک محیط کاملاً بیسر و صدا مشغول درس خواندن باشید. برداشت ذهنی اکثر ما اینطور شکل گرفته که در این محیط ساکت، بهترین تمرکز و توجه را برای درس خواندن، تجربه خواهیم کرد؛ در حالی که همهچیز برعکس است؛ چرا؟
چون اگر صداهای عادی مثل صدای رادیو یا تلویزیون البته به حد معمولی، صدای گپ و گفت دیگران، صدای موزیکی که خاطره خاصی از آن ندارید، صدای ماشین و موتور در خیابان و… بود، آن ۴۶ خانهی خالی، توسط این صداها پُر میشد و از آنجایی که در این صداها، هیچ اطلاعات به درد بخور مرتبط با شرایط ما نیست، مغز حساسیت نشان نمیداد و میتوانستید به روند خود در مطالعه ادامه دهید.
اما وقتی به دنبال محیطی ایزوله و آرام باشیم که هیچ سر و صدایی در آن نباشد؛ آنگاه نعمتِ وجودِ صداهایِ عادی را از خویش میگیریم و مغز به دنبال گذشته میرود تا خاطرات حل نشده یا حتی حل شده زندگی را پیش بکشد و آن ۴۶ خانه را پُر کند و یا دست به رؤیاپردازی میزند و در آینده فرود میآیید تا شاید اتفاقی بسازد که آن ۴۶ خانه را تکمیل نماید؛ ولی این پایان ماجرا نیست.
درست است که الآن ۴۶ خانه به کمک خاطرات گذشته یا خیالات آینده پُر شده اما چون این ۴۶ خانه، دارای اطلاعاتی درباره ما هستند، در کمترین زمان ممکن، به اتفاق اصلی فضای ذهنیمان تبدیل خواهند شد و آرام آرام از درس خواندن دور میشویم و پیگیر بحثهای آن ۴۶ خانه میشویم تا اطلاعات شخصی که برای هر یک از ما مهم است را در آن جست و جو کنیم و اینطور میشود که حتی مجبوریم از ۸۰ خانهای که با درس پر شده بود، خانه قرض بگیریم و به این ۴۶ خانه بدهیم و نرم نرم، سهم این افکار بیشتر از سهم درس خواندن در ذهنمان میشود و بعد از چند دقیقه، به خود که بیاییم، متوجه میشویم که درس نمیخواندیم و مشغول تفکر بودهایم.
مغز، هر بار میخواهد ۱۲۶ خانه پُر باشد، ۸۰ تای آن با درس پُر شده ولی ۴۶ تای دیگر حتماً لازم است که با اطلاعات بیارزش غیرشخصی مثل صدای طبیعت، تلویزیون، موزیک، رفت و آمد ماشینها و موتورها و یا گفتوگوهای بیارتباط به شما که توسط بقیه در خانه انجام میشود، پُر شود تا شما را درگیر نکند.
پس برعکس آنچه در ذهنمان ساخته بودندکه مطالعه نیاز به محیطی آرام دارد، الآن آموختیم که اتفاقاً درس خواندن در یک محیط طبیعیِ حاویِ سر و صداهایِ عادی، شرایط بهتری را برای مطالعه میسازد. از این رو، سایتهایی هستند که نویز سفید (White Noise) ارائه میدهند که اگر در محیطی آرام و خیلی ساکت هستید، به کمک آنها، ۴۶ خانه خالی را پر کنید و از این طریق، به تمرکز خود کمک کنید.
البته راهکارهای دیگری مثل موسیقی بیکلام یا موسیقی با کلامی که خیلی شنیده باشید و نسبت به آن خاطره خاصی نداشته باشید نیز به پُر کردن آن ۴۶ خانه خالی کمک میکند ولی اولویت با سر و صدای محیط طبیعی است.
فقط شاید این سر و صداهای محیط طبیعی، از حالت عادی، کمی بالاتر باشد. مثلاً صدای تلویزیون یا صحبت اعضای خانواده، خیلی زیاد باشد که در این صورت اولاً از خانواده بخواهید با صداهای عادی و معمولی با هم صحبت کرده و یا تلویزیون تماشا کنند و دوماً از وسایلی مثل صداگیر که در لوازمالتحریریها فروخته میشود یا با یک تکه ابر هم میتوانید یک گوشگیر بسازید تا از بلندی بیش از حد این صدا کاسته شود ولی هرگز دنبال صفر کردنش نباشید چون قرار است کمی صدا برای پر کردن آن ۴۶ خانه در اختیار داشته باشیم.
جمعبندی صحبتهایم اینطور میشود که هرگز در یک محیط بسیار ساکت، تمرکز حاصل نخواهد شد و مغز با خاطرات گذشته یا رؤیاهای آینده، زمینه را برای بر هم زدن تمرکز فراهم میکند؛ بنابراین، همه ما به صداهایی نیاز داریم که کنار درس خواندن وجود داشته باشند. ایدههای موجود برای این صداها شامل موارد زیر است:
۱- سر و صداهای محیط طبیعی زندگی مثل صدای گفت و گوهای اعضای خانواده، صدای رادیو و تلویزیون، صدای ماشین و موتور در خیابان.
۲- شنیدن موسیقی بیکلام به شرط آنکه ریتم آن خیلی خوابآور نباشد.
۳- شنیدن موسیقی با کلام به شرط آنکه ریتم خوابآور نداشته باشد و از آن خاطره نداشته باشید و این موسیقی را بارها شنیده باشید که مغزتان برای معنی شعر، وقت نگذارد و فقط ریتم را بشنود.
۴- استفاده از سایت white noise player که صداهای طبیعت مثل چشمه، رودخانه و… را تولید میکند تا به کمک آن، ۴۶ خانه خالی را پر کنید.
۵- سایت noisli نیز کاربردی شبیه به سایت بالا دارد ولی این قابلیت را دارد که صداهای دلخواه خود را تولید کنید. مثلاً صدای طوفان باشد یا نه و یا صدای رعد و برق داشته باشد یا خیر.
۶- برای اندرویدیهای علاقمند به اپلیکیشن نیز انتخابهای متعددی وجود دارد که پیشنهاد من White Noise Lite است.
۷- برای آی او اسیهای علاقمند به اپلیکیشن نیز انتخابهای متعددی وجود دارد که پیشنهاد من، نسخه ای او اس White Noise Lite است.
۸- با نوشتن عبارت White Noise در گوگل، میتوانید به انبوهی از این صداها دست یابید ولی طبق آموزشهای مدیریت زمان، لطفاً وقت خود را صرف جست و جوی زیاد نکنید و یکی از این گزینهها را انتخاب کرده و طبق همان جلو بروید.
- چند دقیقه پشت سر هم مجاز هستیم از هندزفری، ایرپاد و هدفون استفاده کنیم؟ ما به عنوان دانشآموز یا داوطلب کنکور، گاهی برای درس و کنکور، نیاز داریم که فایلهای صوتی یا تصویری را بشنویم و ببینیم. به جز آن، برای پر کردن آن ۴۶ خانه نیز شاید برخی از ما بخواهیم از سایت و اپلیکیشنهای معرفی شده کمک بگیریم که در همه این موارد، پای استفاده از هندزفری، ایرپاد و هدفون به میان خواهد آمد؛ اما استفاده از این وسایل محدودیت دارد؛ چرا؟
چون وقتی با هندزفری، ایرپاد و هدفون مشغول گوش دادن هستیم، صدای فایل صوتی یا موزیک یا فیلم، با کمترین فاصله از موهای شنوایی گوش، در آن دمیده میشود و فشار زیادی به گوش خواهد آمد به طوری که حتی زمینه برای ضعیف شدن گوش نیز فراهم میگردد. به جز این موارد، خستگی زودرس در مطالعه به اضافه احساس درد در ناحیه اطراف گوش و بعضی اوقات سر درد نیز منجر به ترک میز مطالعه و درس نخواندن خواهد شد.
توصیه عمومی رایج این است که هر فرد در یک شبانهروز، مجاز است به مدت کمتر از یک ساعت از این وسایل استفاده کند؛ آن هم به شرطی که با صدای پایین گوش دهد. در واقع هر چه صدا بالاتر باشد، آسیب این ابزارها بیشتر میشود.
با این توصیفات، ما بایستی از اسپیکر گوشی یا کامپیوتر یا اسپیکرهایی که به صورت مجزا تهیه کردهایم، برای شنیدن استفاده کنیم. اگر قرار است فیلم آموزشی تماشا کنید، نیاز نیست که حتماً با هندزفری، ایرپاد و هدفون باشد و لطفاً با اسپیکر بشنوید؛ تازه صدای آن نیز با کمترین مقداری باشد که میتوانید بشنوید و نیازی به بلند کردن صدا تا انتها نیست. برخیها حتی وقتی میخواهند تلویزیون تماشا کنند، صدای آن را بیش از اندازه زیاد میکنند و گمان میبرند که با زیاد کردن صدا، تمرکزشان بیشتر میشود که اینطور نیست. خواهش میکنم صدای پخش کننده را در کمترین مقداری قرار دهید که قابل شنیدن بدون اذیت شدن باشد. این توضیح برای فایلهای صوتی، موزیک، نویزهای سفید و خلاصه هر شنیدن دیگری نیز صادق است.
- خودکار یا مداد خود را موقع تفکر یا تمرکز کردن، در گوش خود فرو نکنید. برخی از ما این رابطه شرطی را بین «تمرکز و فکر کردن» با «فرو کردن خودکار یا مداد در گوش»، برقرار کردهایم به طوری که با هر بار نیاز به فکر کردن یا تمرکز، دستمان سمت گوش میرود تا مداد یا خودکار را وارد آن کرده و بچرخانیم.
فرو بردن وسایل نوک تیز در درون گوش منجر به آسیب در نواحی داخلی گوش خواهد شد و زمینه را برای عفونت و دردهای گوش و پارهای از اوقات سردرد فراهم میکند که همه آنها میتوانند دلیلی برای ترک کردن میز مطالعه و درس نخواندن باشند.
دانستنیها درباره هوای اتاق مطالعه متن
- احساس گرما و سرما، باعث بیقراری، بیتابی و فرار از میز مطالعه خواهد شد. به یاد بیاورید وقتی هوا گرم است، چطور بیحوصله میشوید (برخی احساس خواب در چنین هوایی دارند) و تمایلی به درس خواندن نشان نمیدهید؛ بنابراین داشتن یک دمای مناسب، موجب میشود که احساس آرامش کرده و بابت گرما و سرما حس بیقراری هنگام مطالعه نداشته باشید. بررسیها نشان میدهد که برای اکثر انسانها، دمای ۲۲ درجه سلسیوس، بهینهترین دما برای این است که در این دما، یک شرایط متعادل را پشت میز مطالعه احساس میکنند (تحقیقات دیگری وجود دارد که بازه ۱۸ تا ۲۵ درجه سلسیوس را مفید میدانند).
- طبع انسانها با یکدیگر فرق دارد و ممکن است برای برخی از ما، دمای ۱۸ درجه سلسیوس، دمای متعادلی به نظر برسد یا بعضی دیگر، دمای ۲۵ درجه سلسیوس را مناسب خود بدانند. برای همین هم هست که در نکته قبلی، قید «برای اکثر انسانها» به کار گرفته شده است.
- من انتظار ندارم که دماسنج داشته باشید و دمای اتاق را اندازه بگیرید و روی عدد دمای اتاق خود حساس شوید؛ بلکه هدف این است که پشت میز مطالعه، احساس گرما و سرما نکنید و بسته به طبع خودتان، آرامش دمایی را تجربه نمایید. این آرامش، بسته به طبع خودتان در هر دمایی که باشد مهم نیست، فقط در آن راحت باشید و به قول معروف از سرما نلرزید یا بابت گرما پر و بال نزنید. به طور مثال، من در فصل سرد سال، از جوراب استفاده میکنم که باعث گرم ماندنم میشود. خلاقیتهای این مدلی را بسته به اتاق خود، به کار بگیرید تا بهینهترین وضعیت را کسب نمایید.
- هوای خشک، علاوه بر مشکلات تنفسی، باعث کم آبی بدن و خشک شدن سینوسها میشود که سر درد را در پی خواهد داشت. از سوی دیگر، هوای خشک در دراز مدت برای چشمها نیز ضرر دارد. با این توضیحات متوجه میشویم که جلوگیری از خشکی هوا تا چه اندازه میتواند باعث حفاظت از بدن ما شود و در نهایت به ساعت مطالعهمان بیفزاید.
- برای آنکه تشخیص دهیم هوای شهرمان خشک است یا نه؟ راه سادهاش این است که به یک سایت هواشناسی مثل سایت سازمان هواشناسی یعنی irimo مراجعه کنید و نام شهر خود را در نوار جست و جوی بالای سایت وارد کرده یا از روی نقشه ایران، شهر خود را انتخاب نمایید تا صفحه اختصاصی مربوط به شهرتان باز شود و در این صفحه، عدد رطوبت (نَم) نسبی را بخوانید. اگر این عدد کمتر از ۳۰ باشد، به معنای هوای خشک است.
- اگر هوای منطقهای که زندگی میکنید، در اکثر روزهای سال خشک است، لطفاً از دستگاه رطوبت ساز خانگی یا همان بخور استفاده کنید تا رطوبت لازم را در اتاق مطالعهتان فراهم آورد.
- اگر هوای منطقهای که زندگی میکنید، معمولاً درجه رطوبت خوبی دارد، نیازی به دستگاه رطوبت ساز یا بخور نیست ولی میتوانید یکی دو گل آپارتمانی در اتاق خود داشته باشید و به اندازه کافی به آنها آب دهید. گیاهان به خوبی میتوانند رطوبت اتاق را تضمین کنند.
- از آنجایی که معمولاً در فصول سرد، خشکی هوا بیشتر میشود، راهحل ساده برای فصول سرد سال این است که یک کاسه آب را روی شوفاژ یا بخاری قرار دهیم تا به آرامی تبخیر شود و رطوبت هوا را افزایش دهد.
فهرست قواعد و ریزه کاریهای مرتبط به خوردن و آشامیدن متن
- مسواک کردن دندانها و آب کشیدن فضای دهان برای حفظ سلامت دهان و دندانها ضروری است. من حداقل دو بار در روز مسواک میزنم؛ یکی وقتی از خواب بیدار میشوم؛ چون در مدتزمان خوابم به دلیل کمتر ترشح شدن بزاق، فضا برای رشد باکتریها فراهم است و وقتی در ابتدای بیداری مسواک میزنم، باعث از بین رفتن تجمع باکتریهای تکثیر شده در شب قبل میشوم. دقت داشته باشید که بزاق، لیزوزیم دارد و میتواند باعث تخریب و شکسته شدن دیواره سلولی بسیاری از باکتریها شود و در مدت خواب، ترشح بزاق به حداقل میرسد و برای همین باکتریها فرصت پیدا میکنند تا در غیاب یا کمبود لیزوزیم بزاق، رشد و تکثیر بیشتری داشته باشند. دومین مسواک را هم هر شب قبل از خواب میزنم.
- برخی از دانش آموزان و کنکوریها، هنگام فکر کردن و تمرکز، مداد یا خودکار خود را بین دندانها قرار داده و فشار میدهند. این کار در درازمدت علاوه بر آسیب وارد کردن به دندانها، موجب درد و تغییر شکل در فک و صورت نیز خواهد شد.
- آب مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید تا سردردهای مرتبط با کمآبی و آسیب به کلیهها را تجربه نکنید. به طور متوسط، اگر بدنتان آب زیادی از طریق عرق از دست ندهد، روزانه ۲ لیتر مایعات نیاز دارید ولی اگر ورزش میکنید یا در منطقهای از کشورمان زندگی میکنید که عرق زیادی میکنید، آنگاه مقدار بیشتری مایعات بنوشید.
- این نکته را هم در نظر بگیرید که این نیاز روزانه به مایعات را میتوان با آب، شیر، چای، آبمیوه (حتماً طبیعی)، قهوه (و انواع نوشیدنیهای مشابه) و دَمنوشها تأمین کرد. با وجود این گستردگی در انتخاب نوشیدنیها، اما توصیه اصلی این است که منبع اصلی تأمین نیاز به مایعات از طریق آب، شیر و آبمیوههای طبیعی باشد (از بین این سه مورد، برای تأمین نیاز به مایعات، اولویت با آب است) و کمتر به سراغ چای و قهوه بروید زیرا مصرف زیاد این نوشیدنیها میتواند ضررهای دیگری داشته باشد.
- داشتن یک بطری آب در کنار میز مطالعه خیلی کمک میکند تا بتوانید در کنار درس خواندن و بدون بلند شدنهای زیاد از حد از پشت میز، آب بنوشید و نیاز به مایعات را تأمین کنید؛ بنابراین نوشیدن پشت میز مطالعه کاملاً آزاد است.
- همه ما حدود زمان صبحانه، ناهار و شام خود را میدانیم. مثلاً من حدود ساعت 9:30 شام میخورم. حالا چند دقیقه این طرف تر یا آن طرف تر. وقتی من میدانم که قرار است حوالی ساعت 9:30 شام بخورم، سعی میکنم که حدود ساعت 4 و همچنین ساعت 7، دو میان وعده که میتواند میوه یا یک لقمه مختصر باشد را بخورم. چرا؟
چون اگر بخواهیم منتظر وعده اصلی بمانیم، آنگاه ممکن است دچار افت فشار شده و بدنمان شروع به لرزش کند و آنقدر بیحال شویم که اولاً هر چه غذا بخوریم این را جبران نمیکند، دوماً بیشتر از اندازه مجبوریم بخوریم و سوماً مدتزمان مطالعه را از دست میدهیم.
بارها این موضوع توسط دانش آموزان و کنکوریها بیان شده که مثلاً ساعت 4 عصر، احساس بیحالی، ضعف، لرزش بدن و افت فشار داشتم و سرم درد گرفت و هرچقدر هم غذا خوردم فایدهای نداشت و از آن ساعت به بعد دیگر نتوانستم درس بخوانم.
اگر این افراد از میان وعدههای مختصر میل کرده بودند، قطعاً توازن خوبی از انرژی را در طول روز حفظ میکردند و دچار این افت نمیشدند. در ضمن اگر یک روزی دچار افت فشار و بیحالی شدید، در صورتی که منع پزشکی ندارید، یک قاشق عسل میل کنید چون میتواند باعث سریعتر بالا آمدن شرایط جسمیتان شود هر چند که باز هم تأکید میکنم معمولاً وقتی فردی دچار افت میشود، دیگر درس خواندن در آن روز را از دست میدهد. با این حساب، پیشگیری بهتر از درمان است و با صرف میان وعدهها، این حالت را از بین ببرید.
- خوردن پشت میز مطالعه توصیه نمیشود زیرا بعد از مدتی، یک پیوند بین «میز مطالعه» و «خوردن» شکل میگیرد؛ به طوری که اگر آگاه نباشید آنگاه احساس گرسنگی غیر واقعی و یاعدم تمرکز خواهید داشت. کم نیستند دانش آموزان و کنکوریهایی که گزارش میدهند: «اگر پشت میز مطالعه چیزی نخوریم، احساس گرسنگی میکنیم و بیقرار میشویم» یا میگویند: «اگر موقع درس خواندن چیزی نخوریم، احساس میکنیم تمرکز نداریم و برای اینکه تمرکز کنیم، حتماً باید چیزی را بخوریم». به همین دلایل است که خوردن پشت میز مطالعه توصیه نمیشود و میتوانید در استراحت بین درسها، جایی به جز میز مطالعه (و ترجیحاً داخل اتاق خودتان) را انتخاب کرده و خوراکی مورد نظر خویش را میل نمایید.
- مصرف شکلات، کاکائو، نوشابههای انرژی زا، قهوه (و نوشیدنیهای مشابه)، آبمیوههای غیرطبیعی و سایر مواد غذایی که شیرینی، چربی و شوری بالایی دارند را به حداقل برسانید.
- فیبر نوعی کربوهیدرات است که توسط بدن انسان قابل هضم نیست ولی برای هضم و گوارش آسان، ضروری به نظر میرسد و کمک میکند تا بعد از هر وعده غذایی، احساس سبکی کرده و مطالعه را ادامه دهید. خیلی از مواد غذایی دارای فیبر هستند اما لیست سادهترینهای آن عبارت است از سیب، هویج، اسفناج، عدس، نخود، لوبیا چشمبلبلی، لوبیاچیتی، جو، نان بربری. کاری که خانواده ما انجام میدهد این است که مقداری سبوس از نانوایی بربری میخریم (در فروشگاههای مواد غذایی نیز میتوانید سبوس بستهبندیشده پیدا کنید ولی برای ما تهیه از نانوایی بربری راحتتر است) و حدود یک و نیم قاشق غذاخوری سبوس را در هر غذاهای آبکی مثل انواع خورشتها میریزیم.
- دراز کشیدن یا خوابیدن، بلافاصله بعد از میل کردن یک وعده غذایی، یک اخلاق رایج بین ما ایرانیهاست که کمتر به ضررهایش فکر کردهایم. افرادی که بعد از صبحانه، ناهار و شام، بیدرنگ دراز میکشند و میخوابند، در بلندمدت، این عوارض را گزارش میدهند: الف) هضم نامطلوب غذا، ب) نفخ زیاد، پ) سوزش سر معده، ت) ریفلاکس یا همان احساس ترش کردن، ث) کاهش کیفیت خواب و احساس خستگی بعد از بیدار شدن، ج) افزایش وزن.
البته گاهی به دلیل بیماریهایی مثل سرماخوردگی، آنقدر بیحال میشویم که بعد از غذا، باید بخوابیم. در این مواقع خاص، هیچ ایرادی ندارد که بخوابید چون طول دوره بیماری بسیار کوتاه است و برای چند روز، اگر کسی بلافاصله بعد از میل کردن وعده غذایی بخوابد، جای نگرانی نیست. مشکل از جایی شروع میشود که او این رفتار خوابیدن بعد از خوردن غذا را برای اکثر وعدههای سال انجام دهد. بلندمدت انجام دادن این رفتار، آسیبهای گفته شده در پاراگراف قبلی را در پی دارد و تک و توک خوابیدنها، اشکالی ایجاد نمیکند.
با این وجود تا جایی که امکان دارد، از خوابیدن بعد از میل کردن یک وعده غذایی خودداری کنید تا به سلامت بدن خود کمک کرده باشید و با جسمی سالم، فرایند درس خواندن را دنبال نمایید.
- پیوند زدن بین «کنکور» و «زیادتر خوردن»، منجر به اضافه وزن در سالهای منتهی به کنکور میشود. اینکه مدت زمان بیشتری مشغول درس خواندن هستید، دلیل مناسبی برای پُر خوری و زیاده روی در خوردن انواع خوراکی به خصوص مصرف تنقلات نیست. سه وعده اصلی به اضافه میان وعدههای ساده و مختصر مثل میوهها یا لقمه نان پنیر سبزی یا لقمه نان و عسل، برای بالا بودن از نظر انرژی کافی است و نیازی به دریافت کالریهای بیشتر از طریق خوردنهای از روی ترس نیست.
- رژیم گرفتن در سالهای دبیرستان و کنکور، کاملاً شدنی است و هیچ ممنوعیتی ندارد به شرطی که رژیم غذایی زیر نظر متخصص علوم تغذیه باشد و یک الگوی غذایی منطقی، متنوع، بدون حذف مادههای خوراکی و دارای حجم و اندازه کافی باشد. حتماً به متخصص خود بگویید که کنکوری هستید یا برای کنکور میخوانید تا برنامه غذایی متناسب با این شرایط را بنویسد که ضمن کاهش وزنتان، اختلالی هم برای درس خواندن ایجاد نشود.
- چرا بعد از هر وعده غذایی، احساس خوابآلودگی به سراغ آدم میآید و هر کاری هم میکنیم، حس درس خواندن نداریم و فقط دلمان میخواهد که دراز بکشیم؟ برای رفع این مشکل چه باید کرد؟ پدیده خوابآلودگی بعد از غذا، به عنوان کمای غذایی (food coma) شناخته میشود و فهرست زیر، دلایل ایجاد آن است که به صورت شمارهگذاری توضیح میدهم:
1. هضم: بعد از میل هر وعده غذایی یا خوراکی، بدن جریان خون را به سمت سیستم گوارش هدایت میکند تا به هضم غذا کمک کند. این هدایت جریان خون میتواند باعث کاهش جریان خون به مغز شود و منجر به احساس خوابآلودگی شود. برای آنکه این اتفاق با شدت کمتری روی دهد بایستی تعداد وعدههای غذایی را افزایش داد ولی حجم آنها را پایین آورد؛ به عبارت دیگر، به جای آنکه در سه وعده، کلی غذا بخوریم، بهتر است که در پنج یا شش وعده غذا بخوریم ولی با حجم کوچکتر. این موضوعی است که در فرهنگ عمومی ما ایرانیها هنوز جا نیفتاده و نیاز به اقدامی جدی دارد.
2. تولید انسولین: اندکی بعد از میل هر وعده غذایی یا خوراکی، انسولین از بخش درونریز پانکراس (لوزالمعده) ترشح میشود. باعث ترشح انسولین از بخش درون میشود. انسولین علاوه بر تنظیم قند خون، دستوری برای تولید سروتونین نیز میدهد. سروتونین یک انتقالدهنده عصبی است که باعث آرامش و خوابآلودگی میشود. اگر تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم دریافتی در هر وعده را کاهش دهیم، روی این مورد نیز اثر خواهیم گذاشت.
3. تغییرات هورمونی: بدن هورمونهایی مانند کولهسیستوکینین (CCK) و لپتین را پس از خوردن غذا تولید میکند که میتواند باعث ایجاد احساس سیری و آرامش شود. وعدههای بیشتر با حجم کمتر، شعار ما است.
4. ترکیب وعدههای غذایی: وعدههای غذایی پر کربوهیدرات و چربی میتواند باعث ترشح بیشتر انسولین و هورمونها شود و منجر به افزایش احساس خوابآلودگی شود؛ مثلاً خوردن آبگوشت، قطعاً زمینه را برای خواب فراهم میکند. نه اینکه آبگوشت نخوریم، بلکه باید در اندازه کوچک و کمچربتر میل کنیم و همچنین جای این وعدهها را به جای آنکه ظهر باشد به وعده شام منتقل کنیم.
5. ریتم شبانهروزی: چرخه طبیعی خواب و بیداری بدن نیز میتواند به خوابآلودگی بعد از غذا کمک کند، زیرا هضم و متابولیسم توسط ریتم شبانهروزی تنظیم میشود؛ بنابراین افرادی که خواب کافی ندارد (اندازه و مقدارش را در جعبه اول نوشتهام) و یا از سالها قبل این ذهنیت را ایجاد کردهاند که مثلاً بعد از ناهار بخوابند، قطعاً با هر اندازهای، حتی یک وعده مختصر نیز حس خوابآلودگی را دارند زیرا خودشان این فرض را پذیرفتهاند که سر ظهر بخوابند.
6. پاسخ به آرامش: خوردن میتواند واکنش آرام بخشی را در بدن ایجاد کند، به خصوص اگر در یک محیط آرام انجام شود. این خیلی مهم است که با اولین حس خوابآلودگی این تفکر را نداشته باشید که «خوابم گرفته، درس را نمیتوانم بخوانم و اگر هم بخوانم چیزی متوجه نمیشوم. من الآن باید فقط بخوابم و هیچ کار دیگری نمیتوانم انجام دهم». چنین زمینه فکری باعث میشود که با هر وعده غذایی، منتظر یک فرصت برای چرت زدن و خوابیدن باشید.
7. شرطی شدن و تلقین به اینکه نیاز است حتماً بعد از غذا، چُرتی بزنند. این مورد را دست کم نگیرید چون معمولاً از همان سالهای اول زندگی، هر بار بعد از غذا، خوابیدن را تجربه کردهاید و یک روتین پر تکرار شده و هیچ عجیب نیست که حتی با خوردن یک وعده غذای سَبُک نیز احساس خوابآلودگی دارید.
برای بیرون رفتن از این حالت شرطی، کافی است که اولاً به این توجه کنید که به خوابیدن بعد از غذا نیاز ندارید و این فقط یک روند و عادت ذهنی در شماست که طی سالها ایجاد شده و اینطور فکر میکنید که اگر نخوابید، مشکلاتی مثل بیحالی، سردرد، بیحوصلگی و... را تجربه میکنید و دوماً با وجود احساس نیاز به خواب، مجبورید که فشار آورده و درس بخوانید و هر چند برای دفعات اول، چنین به نظر میرسد که مطالعهتان بیکیفیت بوده ولی با ادامه درس خواندن بعد از غذا، از چرخه شرطی شده بیرون خواهید آمد و میتوانید درس خواندن بعد از میل یک وعده غذایی را نیز تجربه نمایید.
شکستن هر عادتی قطعاً با بازگشت آن همراه است و شوکه نشوید اگر بعد از مدتی، دوباره حس خوابیدن بعد از غذا به سراغتان آمد و حتی چند باری هم از دستتان در رفت و بعد از خوردن غذا، خوابیدید. اگر این اتفاق افتاد، خود را سرزنش نکنید، احساس خود کم بینی و ناتوانی نداشته باشید و از این ماجرا یک بحران نسازید بلکه به یاد داشتن باشید که هر رفتاری برگشتپذیر است و در برگشت آن رفتار، فقط کافی است دوباره توضیحات پاراگراف قبلی را یادآوری کرده و اجرایش نمایید.
درگیرترین عضو بعد از چشم در مطالعه متن
گردن درد یکی از مشکلات رایج در بین دانشآموزانی است که ساعتهای طولانی را صرف مطالعه یا کار با کامپیوتر میکنند. وضعیت نامناسب و نشستن طولانیمدت میتواند منجر به سفتی عضلات، خشکی، ناراحتی و گردن درد شود. برای مراقبت و تقویت ماهیچههای گردن به این موارد اهمیت دهید:
- روی شکم خوابیدن و درس خواندن باعث فشار به عضلات و مهرههای گردنی میشود زیرا تمامی جِرم (به اصطلاح عامیانه وزن) گردن بایستی توسط عضلات و مهرههای گردنی تحمل شود و این موضوع در دراز مدت باعث آسیب و خستگی در این نواحی میشود. همچنین ممکن است به دلیل فاصله نزدیک چشم با صفحه کتاب، گردن خود را عقب بکشید که این مورد به تغییر شکل گردن و فشار بیشتر به مهرههای گردنی و ماهیچههای آن نواحی میشود.
- وقتی روی شکم میخوابید، مجبورید برای تنفس آسان تر، سرتان را به یکی از جهتهای چپ و راست بچرخانید که باعث کشش و فشار بیشتر روی عضلات گردنی میشود و بعد از مدتی، منجر به درد گردن و مشکلات مرتبط با آن میگردد.
- خوابیدن به پهلوی چپ و راست و درس خواندن، به دلیل نیاز به کج کردن یا قرار دادن بالش با ارتفاع بالاتر و حالت گردن و فشاری که به عضلات و مهرههای گردنی میآید، توصیه نمیشود.
- ما نمیتوانیم هیچ تقویتی روی عضلات گردن انجام ندهیم و بعد انتظار داشته باشیم که نیازهای ما را در مدتزمان بیداری برآورده سازد و دچار خشکی، سفتی و درد نشود؛ به عبارت دیگر، وقتی قرار است در مدتزمان مطالعه، گردن را درگیر کرده و از آن کار بکشیم، پس قطعاً به تمرین برای تقویت آن نیز نیازمندیم. انجام حرکتهای ورزشی برای تقویت عضلات گردن در درازمدت باعث کاهش درد، افزایش کارایی و بهبود عملکرد ماهیچههای گردن میشود. فیلم زیر، چند حرکت تمرینی مناسب برای تقویت این عضلات را آموزش میدهد. دقت داشته باشید که اگر برای دردهای گردنی و ستون فقرات زیر نظر پزشک هستید، بدون مشورت ایشان، به هیچ وجه، این حرکات را انجام ندهید و حتماً از پزشک خود مجوز اجرای این حرکتها را دریافت نمایید.
- داشتن یک بالش مناسب برای خوابیدن، نکته کلیدی است که برای جلوگیری از خشکی و درد گردن، بایستی در نظر بگیریم. نرمی و سفتی بالش و همچنین ارتفاع آن بایستی به گونهای باشد که وقتی به پهلو خوابیدید، سرتان نه به سمت بالا و نه به سمت پایین منحرف نشود و دقیقاً در راستای ستون مهرهها باشد. تصویری که کمی پایینتر قرار دادهام، منظورم را به خوبی روشن میکند.
- درست نشستن پشت میز در هنگام مطالعه کتاب و حل تمرین یا هنگام کار با گوشی، تبلت، لپ تاپ و کامپیوتر باعث حمایت از ماهیچههای گردن میشود و در صورت رعایت قوانین نشستن، عضلات گردن میتوانند مدتزمان بیشتری را بدون درد، خشکی و سفتی کار کنند. در تصویر زیر، توصیههای کامل برای طرز نشستن ارائه شده است.
درد نمیگیرد و نمیگیرد ولی اگر درد بگیرد، بیقراری میآورد متن
- برای خوابیدن شبانه یا استراحتهای دراز کش در طول روز، حتماً روی تُشَکِ سفت (طبی) و یا روی زمین بخوابید. از خوابیدن روی تشکهای نرم و بادی برای مدتزمان طولانی اجتناب کنید چرا که باعث فشار زیاد به ستون مهرهها شده و دردهای زیادی را به خصوص در ناحیه کمر، ایجاد خواهد نمود.
- موقع بلند شدن از حالت خوابیده و دراز کش، حتماً به پهلوی راست یا چپ از بستر خود، بلند شوید. این توصیه به عنوان یک روش ایمن و بهداشتی برای جلوگیری از آسیبهای ممکن به ستون فقرات و کمر، در هنگام بلند شدن از تخت یا زمین، مطرح شده است. در مدتزمانی که خواب بودهاید، استخوانها و عضلات در وضعیتی غیرفعال قرار داشتند و باید با احتیاط و به آرامی از تخت یا زمین بلند شوید تا ستون فقرات و کمر به آرامی فعالیت خود را آغاز کنند. اگر موقع بلند شدن از تخت یا زمین، به پهلوی راست یا چپ خود، بلند شوید، این به ستون فقرات کمک میکند تا به آرامی تنظیم و ثابت گردد و از احتمال آسیب به عضلات و بافتهای نرم کمر جلوگیری میکند.
- اگر عادت خوابیدن روی شکم برای خواب شبانه خود را دارید، لطفاً با گذاشتن بالش در نزدیکی شکم خود، سعی کنید مانع چرخش خویش روی شکم شوید چرا که این فرم از خوابیدن باعث فشار بسیار زیاد به ستون مهرهها به خصوص در حوالی گردن میشود.
- خوابیدن روی شکم و درس خواندن توصیه نمیشود زیرا نیرویی که برای بالا نگه داشتن سر به ستون مهرهها وارد میشود، باعث فشار زیاد بر این نواحی میگردد و بعد از مدتی، درد گردن، کتف و کمر را به همراه خواهد داشت.
- خوابیدن روی شکم، فشار زیادی روی قوس طبیعی ستون فقرات و عضلات کمر ایجاد میکند. علاوه بر این، ممکن است باعث فشار و کشش بیش از حد بر رباطهایی شود که ستون فقرات را ثابت نگه میدارند. اگر به درس خواندن روی شکم ادامه دهید، آنگاه کمر درد را تجربه خواهید نمود و درازمدت، عضلات دو طرف ستون فقرات را تحت تأثیر قرار داده و تعادل عضلانی را بر هم زند که نیاز به انجام ورزشهای اصلاحی زیر نظر متخصص فیزیوتراپی برای برگشت به حالت طبیعی است.
- هر نوع خَم شدن به سمت چپ، راست یا جلو در زمانی که پشت میز نشستهاید باعث ایجاد فشار و تغییر حالت ستون مهرهها در مدتزمان طولانی خواهد شد. در هنگان نشستن، دقیقاً شبیه به عکسی که در جعبه گردن قرار داشت، تکیهگاه صندلی را با پشت خود لمس کرده و از خم شدن به طرفین یا جلو خودداری نمایید.
- اگر تکیهگاه صندلیتان صاف، کوتاه (یا بدون پشتی) و غیر استاندارد باشد، آنگاه ستون فقرات برای نگه داشتن وضعیت گردن، کتف و کمر در حالت طبیعی، فشار بیش اندازهای را تحمل خواهد نمود که باعث بروز درد در آن نواحی میشود. استفاده از یک صندلی ارگونومیک، باعث جلوگیری از بروز این آسیبها خواهد شد. با جست و جوی عبارت «صندلی ارگونومیک» در گوگل، میتوانید نمونههایی از این صندلیها را مشاهده کرده و از استانداردهای آن با خبر شوید.
- ارتفاع میز و صندلی خود را طوری تنظیم کنید که شرایط نشستن صحیح به مانند عکس موجود در جعبه گردن، فراهم شود تا کمترین فشار ممکن را در ستون فقرات داشته باشیم.
- آن قسمتی از میز تحصیلی که قرار است پاهایتان در آنجا قرار بگیرد، اگر به اندازه کافی بزرگ نباشد آنگاه صندلی خود را نمیتوانید جلو بیاورید و همین باعث قوز کردن و خم شدن به سمت جلو میشود. لطفا میز مناسبی انتخاب کنید که فضای کافی برای جلو آمدن صندلی داشته باشد.
- در استراحتهای بین درسهای خود، وضعیتهای خوابیده روی پشت به طوری که چشمها به سمت سقف اتاق باشد، ایستادن روی دو پا، راه رفتن و یا نرم دوی کردن بسیار توصیه میشود زیرا باعث به تعادل رسیدن ستون مهرهها از نظر حالتهای قرارگیری میشود.
- لباسهای بسیار تنگ که جلوی انقباض و انبساط معمول ماهیچههای مرتبط با ستون مهرهها و اطراف آن را بگیرد، قطعاً باعث تحمیل فشار بیشتر به ستون مهرهها و خستگی زودرس خواهد شد.
- کولهپشتی و کیفهای دستی که بار زیادی دارند، باعث کج شدن ما به سمت چپ یا راست و پشت میشوند. اگر هر روز قرار است به کتابخانه یا مدرسه بروید و بار زیادی به همراه دارید، کیف دستی را استفاده نکنید و به فکر تهیه یک کولهپشتی استاندارد باشید. حداکثر بار توصیه شده برای کولهپشتی، 10 درصد جِرم (به اصطلاح عامیانه وزن) شماست. به طور مثال اگر فردی 60 کیلوگرم است، بهتر است حداکثر وسایلی که درون کوله میریزد، کمتر از 6 کیلوگرم باشد. مسلماً این مقدار برای کیفهای دستی بسیار کمتر است. اصولاً کیفهای دستی برای بارهای بسیار کم طراحی شده که قرار نیست مسافت طولانی را نیز با خود حمل کنید.
- یک کولهپشتی استاندارد دارای این ویژگیهاست: 1- دارای پَدهای حمایتی در ناحیه پایینی کولهپشتی باشد که فشار روی کمر کاهش یابد، 2- بند کولهپشتی بایستی متناسب با جثه شما قابل تنظیم باشد تا راحتترین وضیعت را تنظیم کنید، 3- موقع تنظیم کولهپشتی، نباید فاصله زیادی بین کوله و کمر شما ایجاد شود چرا که در این وضعیت، فشار زیادی به ستون مهرهها و همچنین عضلات سرشانه وارد میگردد، 4- دارای پَدهای حمایتی برای سرشانه باشد تا بندهای کوله به روی شانهها جا نیندازد، 5- ضد آب باشد تا موقع بارندگی، آب را جذب نکند و سنگین نشود، 6- بسیار سبک باشد.
- برای برداشتن اجسام از روی زمین، حتماً بنشینید و از خم شدن برای بلند کردن اجسام، جدا خودداری کنید چون در این صورت، احتمال آسیب به ستون فقرات افزایش مییابد.
- در زمان ایستادن، حتماً روی دو پای خود بایستید تا جرمتان (به اصطلاح عامیانه، وزنتان) روی هر دو پا باشد. هرگونه ایستادن یا انداختن جِرم بدن روی یک پا، در درازمدت باعث تغییر فرم ستون مهرهها و آسیبشان خواهد شد.
- موقع راه رفتن، سر و سینهها به سمت جلو باشد و از هرگونه خم کردن یا منقبض کردن بدن، خودداری نمایید.
- هنگام نشستن، سعی کنید که صاف بنشنید و قوز نکنید.
- اگر ورزش یا حرکات بدنی سنگین دارید، حتماً زیر نظر متخصص، مشاورهای دریافت کنید که آن فعالیتها، به ستون مهرهها، فشار یا آسیب وارد نکند.
- هر نوع حرکت کِششی و نرمشی که باعث تقویت عضلات پشت مثل فیله کمر، عضلات کتف و گردن شود، فشار وارد شده به ستون فقرات را کاهش میدهد و باعث آرامش بیشترشان میگردد. در صورتی که درد در نواحی پشت خود ندارید و برای درد ستون مهرهها زیر نظر پزشک نیستید و یک فرد عادی میباشید، میتوانید از حرکتهای کششی زیر کمک بگیرید تا ماهیچههای پشت خود را تقویت کرده و بدن آمادهتری برای پشت سر گذاشتن یک روز کاری در اختیار داشته باشید (لطفاً در صورت زیر نظر پزشک بودن، حتماً با نمایش این ویدیو به پزشک خود، تائید ایشان را برای انجام چنین حرکاتی بگیرید و بدون مشورت پزشک، این تمرینها را انجام ندهید).
اجازه نده که کلیههات، کویر بشه متن
- هر وقت به کلیهها فکر میکنم یاد زمینهای خشک بیابانی میافتم که وقتی دچار کمآبی میشوند، ترکهای بزرگی میخورند. با این تجسم، همواره به خودم یادآوری میکنم که نوشیدن آب کافی در طول روز، به سلامت کلیهها، کمک شایانی میکند. لطفاً همیشه یک بطری آب روی میز خود داشته باشید و در طول روز، خود را مقید کنید که حتماً آب بنوشید.
- من هم تا چندین سال پیش، در خوردن آب، مقاومت از خودم نشان میدادم و علاقه چندانی به نوشیدن آن نداشتم؛ اما با آوردن بطری آب سر میزم و مجبور کردن خودم به نوشیدن آن، کاملاً روال مصرف آب را برای خودم به وجود آوردم. این را از آن جهت میگویم که اگر شما هم مقاومت در نوشیدن آن دارید، با قرار دادن یک بطری آب در کنار دست خویش و اصرار به نوشیدن آن، به مرور زمان، روتین آب نوشیدن را به برنامه زندگی خویش اضافه خواهید کرد.
- در رژیم غذایی خود، مصرف روغن و انواع چربیها را تا جای ممکن کاهش دهید. لطفاً آگاهی لازم برای دستور پخت غذاها با کمترین روغن را کسب نمایید. متوجه هستم که ذائقه ما ایرانیها با غذاهای چرب پیوند خورده است اما سلامت نباید فدای خوشمزگی شود (هرچند خوردن چربی اصلاً لذیذ نیست و فقط عادت ذهنی ماست که آن را خوشمزه میداند).
- چندین عادت اشتباه ما ایرانیها که منجر به استفاده بیش از حد انواع چربیها میشوند عبارت است از: 1- استفاده از کره در وعده صبحانه، 2- سرخ کردن و تفت دادن انواع سرخکردنیها در مقدار زیاد روغن یا کره، 3- ریختن روغن یا کره روی پُلو برای آنکه از خشکی در بیاید، 4- تهدیگ پر روغن، 5- ریختن روغن بیش از اندازه در انواع غذاها، 6- استفاده از چربیهای حیوانی بیش از اندازه در غذاهایی مثل آبگوشت (چه خوب میشود که آبگوشت کمچرب میل نمایید).
- مصرف متعادل میوهها، سبزیها و پروتئینهای کمچرب، به بهبود عملکرد کلیهها کمک زیادی میکند.
- افرادی که بیش از اندازه از انواع پروتئینها استفاده میکنند نیز در بلندمدت به کلیههای خود فشار میآورند. قطعاً باید از پروتئین استفاده کنیم ولی زیادهروی هرگز.
- اگر میزان قند خون بخواهد برای مدتزمان طولانی در طی سالهای متوالی بالا باشد، قطعاً به کلیهها آسیب میزند. لطفاً سبک زندگی خود را به نحوی تغییر دهید که همواره قند خون در بازه استاندارد باشد و مصرف انواع کربوهیدراتها را به مقدار نیاز در برنامه غذایی خود قرار دهید. خودم به شخصه، سالهاست که قند، شکر، مربا و کره را به طور کامل حذف کردهام.
- مذاق اکثر ما ایرانیها به نمک عادت دارد. تقریباً همه ما عمراً نمیتوانیم تصور کنیم که یک خیار را بدون نمک بخوریم یا بیشتر غذاهایی که میخوریم با مقدار قابل توجهی نمک، مزه دار شده است و چون به این آداب غذایی عادت کردهایم، مقدار بیش از اندازهای نمک را وارد بدن خود میکنیم که روی عملکرد کلیهها اثر منفی دارد. البته حذف نمک نیز به هیچ وجه درست نیست چون وجود آن برای عملکردهای بخشهای دیگر بدن لازم است. سعی کنید نمک را به اندازهای که پزشکان توصیه میکنند، مصرف نمایید تا ضمن بهرهمندی از خواص آن، جلوی ضررش برای کلیهها نیز گرفته شود.
- وقتی قرار است سلیقه غذایی خود را تغییر دهید قطعاً اذیت میشوید. به طور مثال، سالهاست که غذاها را پر نمک خوردهاید و حالا وقتی کمتر نمک استفاده میکنید احساس بیمزگی یا بد شدن غذا را دارید اما اگر صبوری کرده و این روند را ادامه دهید آنگاه به سبک جدید پخت غذاها عادت میکنید و دیگر سختتان نیست که مثلاً یک خیار را بدون نمک، میل نمایید.
- فست فودها اگر به مقدار زیاد و متناوب استفاده شود، به دلیل داشتن چربی بالا، سرخ شدن در روغن زیاد (که بیشترشان هم روغن سوخته است که متأسفانه احتمال بروز سرطانها را افزایش میدهد) و همچنین نمک زیاد، قطعاً به کلیهها آسیب میزند. لطفاً سعی کنید اکثر وعدههای یک سال را با غذاهای سنتی و کمروغن، سپری کنید.
- داشتن تحرک هوازی مثل درجا زدن، ایروبیک، دویدن سبک و نرم، پیادهروی و سایر ورزشهای انفرادی برای سلامت کلیهها توصیه میشود. ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید و تحرک داشته باشید تا به کلیهها برای عملکرد بهتر کمک شود.
- حتماً سطح ویتامینهای بدن را در محدوده استانداردش حفظ کنید. یک آزمایش زیر نظر پزشک بدهید و اگر سطوح ویتامینهای بدنتان پایین است با نظر ایشان، نسخهای برای رساندن این ویتامینها به محدوده خودشان دریافت نمایید.
- اگر به صورت خودسرانه در حال مصرف مکملهای غذایی هستید، لطفاً این موضوع را با پزشک خود مشورت کنید؛ چرا که برخی از مواد موجود در مکملها به دلیل طریق دفع، میتواند باعث آسیب به کلیهها شود.
- لطفاً زیر نظر پزشک خویش و در صورت نیاز، دارو مصرف نمایید و از مصرف بدون نسخه و خودسرانه آن جلوگیری نمایید.
توصیههای کلیه، برای کبد هم کاربرد دارد متن
- با تصور کبد یا همان جگر، همواره ذهنم، سمت جمله آقای دکتری میرود که میگفت: «کبد عضو خاموش بدن است زیرا وقتی دچار مشکل میشود، دردی تولید نمیکند و ممکن است که در سکوت، از سلامت فاصله بگیرد». ایشان در یک سادهسازی، اینطور توضیح میدادند که سلامت کبد خود را از چیزهایی که میخورید و نمیخورید، میتوانید حدس بزنید. با این حساب، در این بخش، کلی توصیه باید و نباید درباره خوردن را خواهیم خواند.
- دقیقاً مشابه کلیهها، کبد نیز موافق نوشیدن آب به مقدار کافی است. خود را مقید کنید که آب کافی در طول روز بنوشید.
- مصرف بیش از اندازه چربیها باعث لطمه خوردن کبد میشود. اشتباهات ما ایرانیها که باعث استفاده بیش از حد چربیها میشد را به خاطر دارید؟ همان رفتارها را از بین ببریم کمک بزرگی به کبد خویش کردهایم.
- مصرف متعادل میوهها، سبزیها و پروتئینهای کمچرب قطعاً خدمت به کبد است.
- تعادل در مصرف پروتئینها برای کبد قطعاً مفید خواهد بود.
- کنترل قند خون در حفاظت از کبد، نقش اساسی بازی میکند.
- فست فودها اگر به مقدار زیاد و متناوب استفاده شود، به دلیل داشتن چربی بالا، سرخ شدن در روغن زیاد (که بیشترشان هم روغن سوخته است که متأسفانه احتمال بروز سرطانها را افزایش میدهد) و همچنین نمک زیاد، قطعاً به هم به کلیهها و هم به کبد، آسیب میزند. لطفاً سعی کنید اکثر وعدههای یک سال را با غذاهای سنتی و کمروغن، سپری کنید.
- کاهش مصرف نوشابههای گازدار و شکلاتهای شیرین را در دستور رژیم غذایی خود قرار دهید.
- داشتن تحرک هوازی مثل درجا زدن، ایروبیک، دویدن سبک و نرم، پیادهروی و سایر ورزشهای انفرادی برای سلامت کبد به مانند کلیهها توصیه میشود. ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید و تحرک داشته باشید تا به کلیهها برای عملکرد بهتر کمک شود.
- حتماً سطح ویتامینهای بدن را در محدوده استانداردش حفظ کنید. این موضوع را در بخش کلیهها، کاملتر توضیح دادهام که چه باید کنید.
- مکملهای غذایی را به توصیه و با مشورت پزشک خویش، مصرف نمایید.
- مصرف دارو بدون نسخه پزشک به هیچ عنوان استفاده نشود.
اگر از من بپرسند که جمعبندی بخش کلیه و کبد چه میشود؟ اینطور میگویم که هر آنچه را که میل میکنید از خود بپرسید که ارزش غذایی آن چیست و آیا ضرر دارد یا خیر و اگر انتخاب بهتری هست چرا سراغ آن نروم؟ مثلاً بهجای چیپس و پفک که برخیها هرروز میل میکنند چرا یک بشقاب میوه و سبزیها نخوریم؟ چرا به جای نوشابه، از نوشیدنیهای طبیعی و دستساز مثل ترکیب لیموی تازه (آبلیموی طبیعی هم میشود) و عسل استفاده نکنیم؟ (طریقه آماده کردنش را در اینترنت میتوانید آموزش ببینید). کلی نوشیدنی گیاهی وجود دارد که ضمن تنوع در طعم و مزه، از مواد مفید نیز ساخته شده و میتوانید به جای چیپس، پفک، نوشابه و انواع انرژیزاها، از آنها استفاده کنید؛ بنابراین ورودیهای خود را بهینه کنید و در کنارش ورزش هم داشته باشید و با همین روش، سلامت کبد و کلیهها را تضمین نمایید.
توصیههای کلیه و کبد، برای قلب هم صادق است متن
- هر آنچه از توصیههای غذایی که در جعبه کبد و کلیه داشتهام، دقیقاً برای عملکرد مطلوب قلب نیز مفید است. دقیقاً به همین علت است که در این دوره، ابتدا درباره کلیه و کبد صحبت کردم و سپس به سراغ قلب آمدم که همین ارتباط غذایی را جا بیندازم.
- به طور ویژه تاکید میکنم که نوشیدن آب کافی، یکی از عواملی است که از فشار خون جلوگیری میکند؛ بنابراین آب مورد نیاز بدن خویش را تأمین کنید.
- کاهش مصرف چای، قهوه و مشتقات قهوه به بهود عملکرد قلب کمک میکند. در زمان دانشجویی، مصرف بالایی از چای و قهوه داشتم به طوری که همیشه در کیفم، با خودم به کتابخانه میبردم و در تمام ساعتهای استراحتم، میل میکردم اما این رفتام بسیار اشتباه بود و چون دانش کافی نداشتم، تکرارش میکردم. در حال حاضر به دلیل آگاهی که کسب کردم، مصرف قهوه و مشتقات آن را که کلاً کنار گذاشتهام و برای چای هم نهایتان روزی یک یا دو لیوان کوچک، مینوشم.
- آن زمانها که آگاه نبودم، فکر میکردم که بدون چای و قهوه نمیتوان درس خواند و سردرد میگیرم ولی بعد از آگاه شدنم به این نتیجه رسیدم که اینها فقط برداشتهای ذهنی است و اگر مصرفش را کنار بگذارم، قطعاً ذائقهام تغییر خواهد کرد. با این حساب، خودتان را از خواب آلودگی، به هم خوردن تمرکز، سردرد گرفتن و سایر موارد از این دست، نترسانید و اجازه دهید که مصرف چای، قهوه و مشتقات آن، کاهش یابد و یا حتی حذف گردد.
- استفاده از وعدههای بیشتر ولی با حجم کمتر کمک میکند که گردش خون به صورت یک جانبه به سمت دستگاه گوارش نرود و حس خواب آلودگی، خستگی و خمودگی نداشته باشید. با این حساب، سعی کنید به جای آنکه حجم زیادی از غذا را در سه وعده میل کنید، حجم کمی از غذا را در وعدههای بیشتر نوش جان فرمایید.
- انجام یک ورزش هوازی مثل ایروبیک برای بهبود کارکرد قلب بسیار مفید خواهد بود.
- وقتی ما برای مدت طولانی پشت میز نشسته و درس میخوانیم، گردش خون به سمت اندامهای پایینی بدن، مانند پاها، ممکن است کاهش پیدا کند. این موضوع ممکن است منجر به احساس سنگینی و سختی در پاها یا حتی باد کردن آنها شود. ورزش هوازی میتواند به رفع این مشکل نیز کمک نماید.
- اگر در کتابخانه مشغول مطالعه هستید، سعی کنید از دمپایی در زمان مطالعه استفاده کنید تا راحتی بیشتری برای پاها فراهم باشد و گردش خون به آسانی انجام شود. همچنین اگر منزل هستید، بهتر است که پاها را آزاد گذاشته و از دمپایی استفاده نکنید تا باز هم شرایط مطلوبتری فراهم شود.
- قرار دادن یک سطح شیب دار برای زیر پاها (به آن زیر پایی اداری میگویند) در زمان درس خواندن، راهحل مناسبی برای بهبود عملکرد گردش خون در اندامهای پایینی است.
- در بعضی از استراحت بین درسهای خود، میتوانید با یک اقدام ساده، بهترین شرایط را برای گردش خون به اندامهای پایینی فراهم کنید. آن اقدام ساده چیست؟ دراز کشیدن بر روی زمین و قرار دادن پاهای خود به صورتی که کمی بالاتر از بدن باشند (مانند استفاده از بالش یا پشتی زیر پاها). این روش، میتواند به کاهش سنگینی و سختی در پاها کمک کند و به عضلات و عروق خونی در ناحیه پایینی بدن فرصت بدهد تا استراحت کنند.
- استفاده از دمپاییهای کوچکتر از سایز پا و همچنین کفشهای نامناسب به هیچ وجه توصیه نمیشود چرا که علاوه بر تغییر شکل پا و فشار آوردن به آن، سبب سخت شدن گردش خون در این اندام میگردد.
- چهار زانو و دو زانو نشستن روی زمین یا روی صندلی، علاوه بر آسیب و فشاری که به مفاصل زانو میآورد، باعث سختتر شدن گردش خون در پاها میشود. لطفاً پاهای خود را روی زمین یا زیر پایی اداری بگذارید.
- خوابیدن کافی که مقدارش را در جعبه اول همین دوره نوشتهام، بر عملکرد صحیح و منظم قلب، کمک شایانی میکند.
پر کار هستند اما کم مهری در حقشان میشود متن
لطفاً اگر بابت درد مفاصل، استخوان و ماهیچههای مرتبط با آنها، زیر نظر پزشک هستید، به هیچ عنوان حرکات زیر را انجام ندهید و از پزشک خود، برنامه تقویتی دریافت نمایید.
- گردن خود را در جهت عقربههای ساعت به مدت ده ثانیه بچرخانید و سپس حرکت را برعکس کنید و این حرکت را چهار یا پنج بار در روز تکرار کنید.
- گردن خود را بالا و پایین کنید و این حرکت را به مدت بیست ثانیه و در طول روز، چهار یا پنج بار تکرارش کنید.
- عضلات سرشانه نیاز به تقویت دارند. دستان خود را خم کرده و روی شانه خود بگذارید و حالا با چرخاندن سرشانهها به سمت جلو به مدت ده ثانیه و بعد چرخاندن رو به عقب، باعث بهبود عملکرد آنها شوید. این حرکت را روزی چهار یا پنج بار انجام دهید.
- بالا و پایین کردن شانهها نیز به تقویت ماهیچههای آن قسمت کمک خواهد کرد. کافی است به مدت بیست ثانیه، به صورت یک در میان، شانه چپ و راست را بالا و پایین کنید و یکی دو لحظه نگه دارید و بعد پایین بیاورید.
- وقتی برای مدرسه یا کنکور درس میخوانید، مچ و انگشتان دست، دائماً درگیر فعالیت هستند. تقویت مچ دست بسیار ساده است زیرا فقط نیاز دارید که مچ دست خود را در جهت عقربههای ساعت بچرخانید و بعد از ده ثانیه، حالا در خلاف جهت عقربههای ساعت بگردانید و بعد از ده ثانیه، مچ خود را بالا و پایین کنید و بعد از ده ثانیه، روی دست دیگر خود نیز همین حرکات را تکرار کنید. این تمرین را هر روز، چهار یا پنج بار تکرار کنید.
- برای تقویت مچ دست علاوه بر روش بالا، میتوانید از «توپهای تقویت مچ دست» استفاده کنید. این توپها در اندازه کوچک و ژلهای هستند که در لوازمالتحریریها و فروشگاههای اینترنتی به فروش میرسند. این توپ را در کف دست خود بگذارید و با فشار دادن و باز کردن و مجدداً فشار دادن و باز کردن دستها، به تقویت مچ دست خود کمک کنید. فقط در انجام این حرکات زیادهروی نکنید و اجازه دهید که به مرور زمان، مچ دستهایتان تقویت شود.
- اگر با موس کامپیوتر یا لپتاپ کار میکنید، لطفاً از موسی استفاده کنید که سایز آن برای سایز دست شما مناسب باشد. برخی از موسها زیادی کوچک یا زیادی بزرگ هستند و باعث خستگی مچ دست و در درازمدت باعث ضعف و درد خواهند شد.
- از شکاندن انگشتهای خود، جدا خودداری کنید. این حرکت هیچ کمکی به رفع خستگی نمیکند و فقط باعث آسیب به استخوانهای بند انگشتتان میشود.
- چهار زانو و دو زانو نشستن را کاهش دهید زیرا فشار زیادی به زانو میآورد. سعی کنید که روی صندلی یا مبل بنشینید.
- برخیها عادت دارند که وقتی روی صندلی یا مبل نشستهاند، باز هم چهارزانو مینشینند. لطفاً این رفتار خود را کاهش دهید.
- بعضیها موقع درس خواندن، یکی از پاهای خود را تا کرده و زیرشان میگذارند که این عمل، فشار زیادی را به زانو میآورد؛ پس از انجامش پرهیز کنید.
- عدهای، وقتی روی صندلی هستند، پاهای خود را کمی به سمت زیر صندلی خم کرده و پنجههای خود را به زمین فشار میدهند و پاشنه پاهایشان از روی زمین بلند میشود. این اتفاق به پنجهها فشار زیادی وارد میکند. لطفاً کنارش بگذارید.
- تعدادی از دانش آموزان و کنکوریها، عادت دارند که یکی از پاهای خود را بلند کرده و روی پای دیگری میاندازند. این طرز نشستن بعد از مدتی باعث درد در ناحیه کمر و همچنین فشار زیاد به زانوها میشود. حالا وقت تغییرش است.
- استفاده از کفش و صندل مناسب و استاندارد را در دستور کار زندگی خود قرار دهید.
دوره بهداشت مطالعه به پایان رسید متن
به دور از تفکر صفر یا صدی، کمالگرایی، وسواس، احساس گناه و سایر موارد از این دست، لطفاً هر تعدادی از توصیههای گفته شده در این دوره را که میتوانید اجرا نمایید. خود من هم همزمان با این دوره شروع به اصلاح برخی از رفتارهایم کردم و سعی نمودم که اوضاع را بهتر نمایم. اجازه دهید که با گذشت زمان، هر بار در بخشی یک ارتقای خوب را کسب نمایید و هرگز با افکار گفته شده در سطر اول همین پاراگراف، خود را از بهرههای پیشرفت محروم نکنید.